AKÜ Bilim İnsanları Kütahya Simav Fayını araştıracak
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) bilim insanlarının projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde 2024 yılında açılan '1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı' kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) bilim insanlarının projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde 2024 yılında açılan “1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Solak’ın yürütücülüğünü yaptığı projede, Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, Prof. Dr. Mustafa Yılmaz ve Öğr. Grv. Dr. Şeyma Şafak Yaşar ise araştırmacı olarak yer alıyor. Dr. Öğretim Üyesi Solak, proje ile ilgili olarak “Kurumlar arası iş birliği kapsamında Harita Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Pamukkale Üniversitesi’nden araştırmacılar yer alıyor” dedi. Solak, “Simav Fay Zonu’nun Batı Kısmında Yer Alan Segmentlerin (Sındırgı, Simav, Şaphane) Deprem Tehlike Analizine Esas Parametrelerinin GNSS Tekniği ile Belirlenmesi konusuna odaklanan proje toplam 2 yıl sürecek. Proje kapsamında yapılacak çalışmalarla Simav (Kütahya) ve yakın çevresinde bulunan ve 7.1 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olan fayların hareket miktarları ve faylardaki gerinim miktarları GNSS ölçüleri ile belirlenecek. Elde edilen sonuçlar bölgenin deprem tehlike analizi çalışmaları için bilim insanları ve yerel yönetimlerin çalışmalarına altlık oluşturacak” diye konuştu.