Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Tesisi Dinar'da Açıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Afyonkarahisar Ticaret Borsası iş birliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle Dinar ilçesinde çiftçilerimizin hizmetine sunulan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Tesisi, Vali Doç
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Afyonkarahisar Ticaret Borsası iş birliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle Dinar ilçesinde çiftçilerimizin hizmetine sunulan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Tesisi, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, protokol üyeleri ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katıldığı törenle açıldı.
Dinar'da, toplamda 200 milyon TL'lik yatırım ile temmuz başında hizmete açılan tesisten yaklaşık 3 bin 700 çiftçi yararlanıyor. Lisanslı depoculuk ile çiftçiler hem ürününü kalitesi bozulmadan koruyabilecek hem de istediği zaman elindeki sertifika üzerinden satış yapabilecek.
Tesisin açılışında konuşan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, "Lisanlı Depoculuk, tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, ürünlerin depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak, ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlamak, ürünlerin mülkiyetini temsil eden ve finansmanını, satışını ve teslimini sağlayan ürün senedi çıkartmak ve standartları belirlenmiş tarım ürünlerinin ticaretini geliştirmek üzere geliştirilen bir sistemdir. Ülke genelinde devletimizin destek ve teşvikleriyle bugün itibariyle 290 şirket 16,8 milyon ton için lisanslı depoculuk faaliyetinde bulunmak amacıyla Ticaret Bakanlığı'ndan izin almıştır. Bu şirketlerin 167 adedi 8,9 milyon ton için 23 milyar TL yatırım yaparak lisans almış ve faaliyete geçmiştir." dedi.
Lisanslı depoculuğun çiftçilere sağladığı kolaylıklardan bahseden Vali Yiğitbaşı, "Bu sistem sayesinde, çiftçilerimiz lisanslı depoya teslim ettiği ürün karşılığında aldığı ürün senedi ile ürün borsasında, elektronik ortamda mahsulünü daha geniş bir yelpazede çok sayıda alıcıya ulaştırabiliyor. Lisanslı depoya koyduğu ürünlerini teminat göstererek uygun koşullarda kredi kullanabiliyor. Tabi, lisanslı depoculuk sisteminin üretici yanında sanayiciye de önemli katkıları var. Sanayici ihtiyaç duyduğu miktar, tür ve kalitede hammaddeyi, güvenilir şekilde, lisanslı depolardan kısa sürede temin edebiliyor. Böylelikle sanayici; depo ve nakliye masraflarını azaltmış oluyor. Bu sistem sayesinde piyasalarda öngörülebilirlik sağlandığından, sanayici planlamasını daha doğru şekilde yapabiliyor. Lisanslı depoculuk ile çiftçimiz hem ürününü kalitesi bozulmadan koruyabilecek hem de istediği zaman elindeki sertifika üzerinden satış yapabilecek. Onun için bu tesis şehrimize, çiftçilerimize çok büyük imkân sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Tesisten yaklaşık 3 bin 700 çiftçinin faydalanacağına dikkat çeken Vali Yiğitbaşı şöyle konuştu: "Toplam kapasitesi 57 bin 200 ton olan ve 200 milyon TL'lik yatırım ile temmuz başında hizmete açılan tesisimizden yaklaşık 3 bin 700 çiftçimiz yararlanmaktadır. Tesislerde bulunan mısır kurutma tesisimizin kurulmasıyla birlikte bölge havzasında mısır ekimi yüzde 600 oranında artış göstermiştir. İlerleyen süreçte bu deponun şehrimizin tarımsal ve sınai üretimine çok büyük bir katkı sağlayacağını umuyorum. Bu tesisin şehrimize kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'na, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'na ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası başkanı Mehmet Mühsürler'e ve diğer tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun diyorum."